Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi

Klü Deprem Sonrasi Psikolojik Sağliği Destekleme Programi

23/02/2023 12:53:44 - 23/02/2023 12:53:44 - 190 Okunma

06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Merkezli, 10 ilimizi etkileyen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Öğrencilerimizin ve personelimizin bir kısmının depremden doğrudan veya sevdikleri, akrabaları, sınıf arkadaşları nedeniyle dolaylı etkilendiğini;  sosyal ve geleneksel medyadaki haberlerden dolayı ikincil travmatik stres kaynaklarına maruz kaldıklarını gözlemlemekteyiz.

Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın birincil ve fizyolojik ihtiyaçlarının ulusal/uluslararası topyekûn bir dayanışmayla giderilmeye çalışıldığına şahit olmaktayız. Fizyolojik ihtiyaçların yanı sıra depremden doğrudan ya da dolaylı etkilenen öğrenci ve personelimizin psikolojik gereksinimlerini karşılamaya destek olmak için Üniversitemizin Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi işbirliğinde “Deprem Sonrası Psikolojik Sağlığı Destekleme Programı” oluşturulmuştur. Program kapsamında aşağıda belirtilen konularda psikoeğitimler verilecektir. Eğitimler, deprem sonrası desteğe ihtiyaç duyulabilecek genel konular göz önünde bulundurularak belirli bir sıraya göre verilmektedir. Eğitimler birbirini bağlamamaktadır, bağımsız eğitimlerdir, öğrenci ve personelimiz dilediği eğitime katılabilecektir. Eğitimler Microsoft Teams yazılımı üzerinden çevrimiçi olarak verilecektir.  

1) Depremde Psikolojik İlk Yardım

Eğitmen: Klinik Psikolog Çağrı YALÇIN ÇINAR

Eğitimin Amacı: Psikolojik İlk Yardım, travmaya sebebiyet verecek afet ve krizlerin hemen ardından uygulanması önerilen evrensel bir psikososyal müdahale yaklaşımıdır. Depreme maruz kalan bireylerin yaşadıkları fiziksel, duygusal ve sosyal krizlerden doğan risklerden korunmasını; duygudurum ihtiyaçlarına erişim sağlanmasını ve anlaşılma sonrası rahatlama yaşamasını sağlamaktadır. Eğitimle, depremden etkilenmiş olanlarla iletişim kuracak Kırklareli Üniversitesi mensuplarının psikolojik ilk yardım uygulamasına dair temel bilgi ve becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır. 

Eğitim Tarihi: 23.02.2023     Saat: 14.00     Microsoft Teams Kodu:  k20nbas   

 

2) Stres Yönetimi ve Psikolojik Dayanıklılık

Eğitmen: Klinik Psikolog Çağrı YALÇIN ÇINAR

Eğitimin Amacı: Eğitimde, travmatik olaylar ve zorlu yaşam koşulları sonrası stres durumları, stres-kriz durumlarıyla bireysel başa çıkma yolları ve psikolojik dayanıklılık konuları ele alınacaktır.

Eğitim Tarihi: 02.03.2023     Saat: 14.00     Microsoft Teams Kodu:  8nbj6t3  

 

3) Deprem Kaynaklı Kayıp ve Yas Süreci

Eğitmen: Öğr. Gör. / Psikolog İskender ÖZATLI

Eğitimin Amacı: Eğitimde Kırklareli Üniversitesi mensuplarının kayıp, travma, yas ve ölüm olgularını düşünmeleri; deprem kaynaklı ani/travmatik kayıplara gösterilen tepkiler, yaşanılan duygular ve normal, kronik, travmatik yas süreçlerine dair davranışlar hakkında bilgilenmeleri; travmatik bir yas süreci yaşanmaması için yapılabilecekler hakkında farkındalık kazanmaları amaçlanmaktadır.

Eğitim Tarihi: 09.03.2023     Saat: 14.00     Microsoft Teams Kodu: zula7pc  

4) Deprem Sonrası Gelişebilecek Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Eğitmen: Öğr. Gör. / Psikolog İskender ÖZATLI

Eğitimin Amacı: Bireylerin stresle baş etmede kullandıkları mekanizmalar vardır. Travmalar, bu mekanizmaların işlerliliği bozarak bireylerde çaresizlik, suçluluk, özgüven kaybı, sosyal hayatta işlev kaybı gibi etkiler yaratır. Bu eğitimin amacı, stresle baş etme mekanizmaları hakkında bilgi vermek yaşanılan travmatik depremin akabinde gelişme potansiyeli olan Travma Sonrası Stres Bozukluğu hakkında Kırklareli Üniversitesi mensuplarının farkındalığını arttırmaktır.

Eğitim Tarihi: 16.03.2023     Saat: 14.00     Microsoft Teams Kodu: f2j111m      

 

Psikoeğitimlerin yanı sıra talep eden öğrenci ve personelimiz, Üniversitemizin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Biriminden bireysel psikolojik destek alabilir (başvuru için tıklayınız). Bireysel psikososyal destek ayrıca Kırklareli İlinde aşağıda belirtilen kurum kuruluşlardan da alınabilecektir.

  • Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü -  Uzm. Aile Danışmanı Berkay ATİK ve Klinik Psikolog Berivan ÖREN: 0288 214 30 80 Dâhili 1174
  • Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü KYK - Psikolog Mine KARANFİL:  0288 214 12 81 Dâhili 122
  • Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi: (0288) 214 10 43
deprem sonrası psikolojik sağlık

Facebook Twitter Google Plus
Psikolojik sağlık
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.